Meer dan een goed voornemen

Soms blik je terug op een jaar zoals ieder ander jaar. Met hier en daar wat hoogte- en dieptepunten. De afgelopen jaren keek ik meestal terug op weer een jaar dat ik op kantoor had versleten. Met weinig ruimte voor eigen creativiteit. In het keurslijf zeg maar. Waar ik het liefst uitstapte.

 

Als de klok met oudjaar dan 00:00 uur sloeg en iedereen elkaar beste wensen wenste, zat ik vol nieuwe plannen. Dit jaar ga ik doen wat ik leuk vind. Mijn hart volgen. Ik ga er werk van maken. Na een paar weken verdwenen die prachtige ideeën en ambities al snel naar de achtergrond. Zoals dat gebeurt met goede voornemens. Die werken meestal niet. 

Het afgelopen jaar echter. Dat was anders. Eindelijk trok ik die stoute schoenen aan. Het was tijd voor verandering. En de mooie ambities hielden aan en kregen vorm. Het was meer dan een goed voornemen. Ik ging ervoor. Ik had een plan. Ik verwezenlijkte mijn droom.

 

In januari beet ik het spits af met de Creative Bizz, een 90-daags programma voor creatieve ondernemers onder leiding van illustratrice Sabine Wisman. Wat is je focus van je onderneming? Waar wil je heen? Wat doe je het liefst? Hoe doen collega illustratoren het? Handige vragen, die mij richting gaven.  

 

Zo goed zelfs, dat ik na drie jaar mijn opdracht bij ABN AMRO durfde op te zeggen. Ik sloot de deuren van die gouden kooi en zette mezelf in de markt als freelance illustrator, naast het tekstschrijven dat ik al jaren doe. Misschien wel om beide ‘ambachten’ te combineren. Dat is inmiddels acht maanden geleden. En ik kijk terug op een goede start van mijn nieuwe carrière. Ook al, carrière klinkt ook zo. Ik kan beter zeggen: op een nieuw leven waarin ik met mijn passie ook nog eens geld verdien!

 

Ik tekende meerdere prachtige huizen in opdracht, een aantal (kinder)portretten, ik exposeerde regelmatig, ik legde visueel verslag van onder andere het 5-jarige bestaan van Topvrouw.nl en mocht de impressie van een fijn verjaardagsfeestje in Overveen vastleggen. Ook verkocht ik nog vijf vrije werken waaronder een tekening die ik maakte vanaf het dak van De Dakkas. Verder hielp ik een romantisch aangelegde klant om zijn liefdesverhaal op te tekenen, waarmee hij zijn vriendin uiteindelijk een aanzoek deed. Ze zij volmondig 'ja'! Misschien wel het mooiste compliment dat ik afgelopen jaar kreeg, was de aankoop van mijn werk van de Sint Janskerk door het Noordhollands-Archief. En o ja, had ik al verteld dat ik een kleurplaat ontwierp voor het Delamar Theater in Amsterdam? Als klap op de vuurpijl sluit ik 2018 af met een expositie in het Haarlemse stadhuis in de Kloostergangen met de tekeningen die ik afgelopen zomer maakte in de Haarlemse hofjes.

 

Mijn goede voornemens voor 2019? Je raadt het vast al… mijn tekenambities- en dromen blijven volgen. Met nog meer fijne opdrachten voor fijne mensen. Dat ik met mijn werk, mensen blij kan maken. En daarmee dus uiteindelijk ook mezelf.  

Mijn top 9 uit 2018

Reactie schrijven

Commentaren: 0