· 

Cursus Urban Sketching in Haarlem, een terugblik

"Zou je het leuk vinden om tekenlessen te geven?" vroeg Kim Klaase van Tekenschool Kobalt. Ik moest er over nadenken. Want lesgeven was niks voor mij; tenminste, zo had ik mezelf ingepraat nadat ik vroegtijdig stopte met de Pabo. Maar Kim hield aan, en mijn enthousiasme groeide. Met de gedachte 'Magic happens out of your comfortzone' waagde ik een sprong in het diepe. Nu de herfst zijn intrede doet, kijk ik met plezier terug op drie succesvolle cursussen Urban Sketching die ik afgelopen zomer gaf. 

Het bruisende stadsleven, de historische panden, het Spaarne. Als ik door Haarlem fiets, raak ik altijd geïnspireerd door de omgeving. Een geschikte locatie vinden om te tekenen is dan ook niet moeilijk. Het Kenaupark, de Vissersbocht, de Grote Markt en het fantastische uitzicht over de stad vanaf parkeergarage de Kamp. Het zijn een aantal locaties waar we met onze schetsboeken neerstreken.

Perfectionisme loslaten

Van deelnemers die sinds de kleuterschool niet meer getekend hadden, tot al iets gevorderde tekenaars. Ieder deed mee op zijn eigen niveau. En ik gaf tips en tekenoefeningen waar iedereen mee uit de voeten kon. Ik zag deelnemers in korte tijd groeien, ook in het zelfvertrouwen, en het leren het perfectionisme los te laten. Want Urban Sketching gaat tenslotte om het plezier hebben in het tekenen. Ik ben blij dat ik hieraan heb kunnen bijdragen! Ik kreeg na afloop een aantal leuke reacties, die ik hieronder graag deel! Want stiekem ben ik daar natuurlijk ook best trots op. Scroll verder naar beneden voor de foto's.


Reacties van deelnemers

"Een super ervaring! Leuke kleine groepen waardoor er veel ruimte was voor persoonlijke aandacht. Ik had helemaal geen ervaring en sommige anderen wel. Door de manier waarop Femke de cursus gaf, kreeg ik toch de tips en trucs die voor mij werken en ben ik super trots op het resultaat en blijf ik doorgaan met tekenen."

Marieke Zandijk

"Super genoten van de cursus Urban Sketching. In Haarlem zijn we op verschillende soorten mooie buitenlocaties geweest. Zelfs met slechter weer wist je een prachtig uitzicht op de Grote Kerk te vinden. Thuis heb ik de tekeningen van kleur voorzien. Ik heb geleerd goed te kijken, gewoon beginnen, arceren, donker-licht en dat het altijd goed is. P.S. niet alles lukte, dan ging ik naar het volgende witte vel. Femke bedankt voor je enthousiasme en tips."

Paulien de Bruine

"Ik had totaal geen ervaring met tekenen, maar de cursus Urban Sketching sprak mij erg aan. Ook al vond ik het wel eng om mee te doen. Die angst was helemaal niet nodig, want Femke stelde mij gelijk op mijn gemak. Ik heb erg veel geleerd, met name goed kijken. De tips die Femke gaf hebben mij geholpen om van niets naar iets te komen."

Lonneke Roelofs

"Op een hele ontspannen manier naar je omgeving kijken en daar jouw eigen beeld van te maken. Urban sketching laat je veel intensiever kijken naar je omgeving dan wanneer je een foto neemt. Femke begeleidt de cursisten op een hele ontspannen manier en iedereen op zijn/haar eigen niveau. Ervaring of niet, dat maakt niet uit, er is altijd wat te leren en voor ieder op zijn eigen niveau. Dit is een cadeautje aan jezelf om even lekker te mogen zitten en tekenen en dat kan dus overal."

Laura Peetoom

Een impressie

Reactie schrijven

Commentaren: 0