"ik teken het leven, de mensen en hun omgeving"

“Ik maak van plaatsen, personen en momenten uit het dagelijks leven een atmosferisch beeld dat je bij blijft en meer zegt dan een foto alleen. Een beeld om nooit meer te vergeten.”

 

Femke van der Zee (1980) is illustrator, schrijver, city reporter, urban sketcher en kunstenaar in Haarlem, Nederland. Ze is sinds 2017 lid van de beroepsvereniging voor Haarlemse kunstenaars: Kunst Zij Ons Doel (KZOD).

 

Femke maakt werk in opdracht, maar maakt ook vrij werk en exposeert regelmatig. Ze tekent het leven, mensen en hun omgeving. Ze vindt veel inspiratie in haar eigen stad Haarlem, en gaat dan ook nooit zonder inkt, aquarel en schetsboek op pad. Inmiddels heeft ze al veel plaatsen in de stad getekend, in opdracht of als vrij werk. Denk aan de Haarlemse hofjes, stadsgezichten als het Spaarne, de Kleine Houtstraat en gebouwen als het Teylers, de Waag en de Sint Bavo.


Ze doet graag verslag van steden, in woord en beeld, als cityreporter. Haar jarenlange ervaring als tekstschrijver helpt daarbij. Tijdens een reis om de wereld in 2009 ontdekte ze de magie van het schetsboek. “Als ik nu terugblader in mijn schetsboeken, ga ik weer helemaal terug in dat moment. De geuren, kleuren, mensen, en gesprekken die ik op dat moment voerde.  Het komt allemaal weer terug. Dat is het magische van tekenen, het is mindfulness. Als ik teken, ben ik helemaal in het nu.”

 

“De uitdaging is om de juiste sfeer vast te leggen en mensen naar het beeld toe te trekken. Dat ze meteen zin krijgen om die plek te gaan bezoeken, zelf weer even terug gaan naar die bijzondere plek of dat mooie moment. En nog mooier: dat ze de plek of de persoon voelen door alleen naar het beeld te kijken. Kijk naar de illustratie die ik voor Wolkers maakte, dan krijg je toch al meteen zin om nog wat langer te blijven zitten?”, grapt ze.