· 

Huisportret van een historisch geboortehuis

Een wel heel bijzonder geboortehuis: deze villa uit 1902 in Houten,  gebouwd in Jugendstil architectuur. Met een bijgebouwtje dat vroeger diende als waterpomphuisje. Ik ontmoette een van de vroegere bewoonsters. 

Villa 'Bel Respiro'
Villa 'Bel Respiro'

Op deze foto uit het Utrechts archief staat: villa 'Bel Respiro'. Het huis waar mijn opdrachtgever opgegroeid is. Haar zus is binnenkort jarig en ze wil haar verrassen met een huisportret. Veel foto's zijn er niet van. Behalve enkele oude dus uit het online archief en een recentere in kleur; alleen is die niet vanaf de juiste hoek genomen. Zij groeide op aan de andere kant van het monumentale pand. De villa werd namelijk gedeeld met een ander gezin. Ze vertelt dat ze als kind altijd bij de vijver speelde en de dennenboom die op deze oude foto nog heel klein is, ook een prominent onderdeel is aan de herinnering uit hun jeugd. 

Huisportret in fineliner
Huisportret in fineliner

Samen bespreken we vanuit welke hoek ik het huisportret het beste kan maken. Met de dennenboom aan de linkerkant, en een stukje van de heg er ook bij. Uiteindelijk laten we de vijver achterwege, omdat het anders niet klopt met de realiteit. Ik maak een schets en check of dit zo naar verwachting is. Dat is het. En ik trek de eerste lijnen met mijn fineliners. Daarna gebruik ik aquarel. Het blijkt nog een uitdaging, omdat een goede foto ontbreekt. Maar zoals altijd vertrouw ik op mijn kunstenaarsoog en zet ik uiteindelijk de laatste lijnen en kleuren. Het wordt een voltreffer. De oud-bewoonster en haar zus zijn heel enthousiast. Dankbaar voor deze bijzondere opdracht.

Huisportret van Villa Bel Respiro
Huisportret van Villa Bel Respiro

Tekenproces van het huisportret

Historische foto's uit het Utrechts archief

Wil je ook een huisportret?

Heb je ook interesse in een handgemaakt huisportret? Ik maak graag kunstwerken van huizen. Het hoeft niet perse een villa te zijn: een rijtjeshuis, appartement of twee-onder-een-kap kan uiteraard ook! Ik maak ze in kleur of in inkt. Bekijk meer huisportretten en de mogelijkheden.