· 

Een huisportret als blijvende herinnering

Regelmatig krijg ik het verzoek om een huisportret te maken. Voor een verhuizing, bruiloft, verjaardag, jubileum, of bedenk maar een reden. Ze hebben wel allemaal een ding gemeen: het huis brengt vaak warme gevoelens naar boven en herbergt herinneringen die bewaard moeten blijven. Met een huisportret maak ik die herinneringen blijvend en tastbaar. Net zoals met deze landelijke woning.

Het tekenproces

Een tekening bestaat niet alleen uit lijnen en een perfecte compositie. Een tekening moet voor mij sfeer uitstralen, het geheel moet ademen. Het is voor mij pas klaar als ik zelf echt helemaal tevreden ben. Ik maak een tekening bijna nooit in een keer af, het is een proces. En soms neem ik er een paar dagen afstand van. Omdat ik niet weet hoe ik er verder mee moet of er gewoonweg niet tevreden mee ben.

"Een huisportret bestaat uit meer dan lijnen en een goede compositie. Het moet sfeer uitstralen, de tekening moet ademen." 

Tot het perfect is

Bij dit huisportret vond ik de muren en de daken te donker. De tekening was niet in balans. Ik legde het aan de kant. Een paar dagen later keek ik er met een ander oog naar. Wat nu als ik nog een aantal bomen achter het huis plaats, meer dakpannen teken, de kas meer gewicht geef en de fruitbomen aan de voorkant meer contrast. Zo ging ik aan de slag. En toen was ik er! Als ik er de volgende dag weer naar kijk, weet ik het: zo is het perfect.

authentieke details

De eigenaar van dit huis wilde graag de authentieke delen zoals het luik, de oude IJsselstenen van de gevel en de holle dakpannen terugzien. De druivenkas, de appel- en vijgenbomen en niet te vergeten de kerktoren achter het dak. Op basis van meerdere foto's maakte ik de tekening. Het voelde bijna alsof ik zelf bij het huis ben geweest, ook al ken ik het alleen van foto's.

"Vaak voelt het alsof ik bij het huis geweest ben, ook al ken ik het alleen van foto's."

Wil jij ook een huisportret?

Ben jij ook op zoek naar een bijzonder cadeau voor bijvoorbeeld een verhuizing, housewarming, bruiloft of jubileum? Met een huisportret heb je zeker succes!

Reactie schrijven

Commentaren: 0