· 

Het dak op!

 

Nu Amsterdam overspoeld wordt door toeristen, trekken de vakantiegangers naar buiten de hoofdstad. Dat blijft in Haarlem niet onopgemerkt. Dagelijks lopen grote groepen toeristen in colonne van het station richting de Grote Markt. De bekende terrassen zitten vol, maar gelukkig zijn er ook nog een aantal verborgen pareltjes. Zoals de onlangs geopende Dakkas bijvoorbeeld.

 

Maanden heb ik gewacht op het moment dat de kas op het dak haar deuren opende. Want het uitzicht op de rooftop van parkeergarage De Kamp, is fenomenaal. Als fervent tekenaar en urban sketcher, kon ik natuurlijk niet wachten om dit panoramische uitzicht vast te leggen. Eindelijk was het zover en ging ik gewapend met pen en papier het dak op. Ik bestelde een mooi geschuimde cappuccino en een verrukkelijke carrotcake erbij. 

 

"Eindelijk kon ik het dak op!"  

 

Illustratie Femke van der Zee
Uitzicht vanaf De Dakkas

De eerste lijnen verschijnen als vanzelf. Het uitzicht over de Haarlemse binnenstad reikt van de Jopenkerk, Gedempte Oude Gracht, de Sint Bavo, het Teylers Museum, en daar tussendoor prijken de gezellige oud-Hollandse trapgeveltjes met oranje daken; en natuurlijk zijn ook de duinen in de verte te zien. Ik krijg niet alles op mijn vel papier, en kies voor een uitsnede van dit uitzicht.

 

Koffiespetters

Serveerster komt langs en ik bestel nog een koffie. Ze reageert enthousiast als ze mijn schets ziet. “Wat gaaf, ik haal de eigenaar even, die heeft wel wat met gebouwen”. En voor ik het weet staat hij voor me neus. “Ik ben Dennis, wat onwijs gaaf wat je maakt. Mag ik het kopen?” ‘Uhhh, misschien wel ja…”, reageer ik wat overrompelt. Verheugd en gevleid ga ik verder aan de tekening. Het weer verandert, en als de koffie letterlijk om mijn oren spettert, breek ik af. Ik maak de tekening thuis af.

 

"Ik was overdonderd door haar vertaling van het uitzicht" 

Trots

Een paar weken later breng ik zoals afgesproken mijn werk langs bij De Dakkas. Mooi met pass-partout en houten lijstje, inclusief wat achtergebleven koffiespetters. Wat hangt hij er mooi en wat ben ik trots dat ik aan de muren van De Dakkas mag hangen. En ook Dennis is trots op zijn nieuwe aankoop. Zo blikt hij terug: "Ik zag Femke een dag na onze opening op ons terras zitten. Was overdonderd door haar vertaling van het uitzicht wat mij zelf jaren geleden op het idee bracht om op dat dak te gaan ondernemen."

 

Tekening bij De Dakkas
Tekening bij De Dakkas

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Marinus Brooshooft (zaterdag, 21 juli 2018 23:37)

    Mooi, boeiend relaas & tekeningen Femke!

  • #2

    Gerben (dinsdag, 24 juli 2018 20:32)

    Mooi Femke!