· 

Over een eeuw of twee

Stel je toch eens voor dat je werk als tekenaar over een eeuw of twee uit de archiefkasten van het Noord-Hollands Archief wordt gehaald. Heel voorzichtig. Met van die handschoentjes. Om die echte Van der Zee eens nader te bestuderen. Wat deed zij? Welke techniek gebruikte ze? Dat zou toch wat zijn zeg!

Dream on Femke, hoor ik je denken. Logisch. Maar nee, dit is geen droom. Dit is werkelijkheid, dit gaat gebeuren. Denk groots, denk gretig, hoor ik mijn creative coach Sabine Wisman zeggen. Hoe dan? Zet je schrap.

 

Janskerk Kunstkerk

Dit jaar bestaat de Janskerk in Haarlem precies 700 jaar. Reden voor de KZOD om deze bijzondere kerk eens in de spotlights te zetten. Verschillende kunstenaars verenigden zich afgelopen zomer in het Haarlemse Place du Tertre; om de kerk van binnen en buiten te tekenen of te schilderen.

 

Voltreffer

Ook ik zat van de zomer op een bankje schuin tegenover de oude ingang van de Janskerk in de Jansstraat. Met een potje sepia en zwart gekleurde inkt, rietpen en kroontjespen in de aanslag. Thuis had ik al bedacht dat de zeven eeuwen jarige kerk in deze ouderwetse kleurstelling opgetekend moest worden. Met het zonnetje op mijn bolletje, zette ik de eerste penseelstreken op het vel papier. Later bracht ik de details aan, met kroontjespen. Een uur of twee later besloot ik dat dit ‘t moest zijn. Het bleek een voltreffer.

 

Aangekocht door het NHA

Toen ik hoorde dat de Stichting Vrienden van het Noord-Hollands Archief, een bedrag had vrijgesteld om vijf werken te selecteren en aan te kopen, voelde ik me weer even het gretige meisje van tien dat deelnam aan alle kleurwedstrijden in de wijde omgeving. Ik wilde winnen. Natuurlijk. En. Ook. Nu. Voor altijd je werk in het Noord-Hollands Archief. Ook als ik er niet meer ben. Natuurlijk acht ik de kans klein dat mensen over een eeuw in het verleden gaan graven op zoek naar een echte Van der Zee. Maar het zou uiteindelijk wel kunnen.  En hoe cool is dat? Wel, de vlag kan uit. Mijn beide werken zijn geselecteerd en inmiddels ook aangekocht door de stichting. Ik voel me vereerd. En ben mega trots.

 

 

Een bezoekje waard

Ben je binnenkort in Haarlem? Vergeet dan niet even langs te gaan in de Janskerk. Het is een bezoekje waard. In het Noord-Hollands Archief  Café kun je mijn werk en dat van anderen nog tot 26 oktober bekijken. En o ja, als je er dan toch bent, voor tien euro koop je een speciale editie van 700 jaar Janskerk, geschreven door Wim Cerutti. Waar op de laatste bladzijde mijn tekeningen prijken. 

 

 

Voor meer info kijk op www.kzod.nl/place-du-tertre-700-jaar-janskerk-kunstkerk/

 

Lees meer over de historie van de eeuwenoude Janskerk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0