· 

Op de kunstmarkt in Spaarndam

Voor alles een eerste keer. Zo ook mijn deelname aan de Spaarndamse Kunstmarkten. Ik schreef me begin dit jaar in, met als belangrijkste reden: een stok achter de deur om meer vrij werk te maken; want dat schiet er tussen de betaalde opdrachten nogal eens bij in. Mooie reden toch!

 

Genoeg ideeën, maar zoals dat gaat, vult mijn agenda zich al snel met nieuwe opdrachten; nee zeggen doe ik niet. Hier en daar vind ik tijd om nieuwe lino’s en etsen te maken. De maanden verstrijken en dat stemmetje in mijn hoofd spreekt al harder: Fem, waar blijft je vrije werk? 

Goedgevulde kraam van vier meter

Onder druk presteer ik altijd het beste, weet ik. Dus, het komt goed. Eerst inventariseer ik welk werk ik heb, en wat ik daarvan graag wil laten zien. Het verbaast me: het is meer dan ik dacht. Mijn kraam is vier meter lang, en ik denk dat ik er mijn gehele kraam mee kan vullen. Ik bestel nog een aantal nieuwe visitekaartjes en ik laat de mooiste huisportretten op A5 afdrukken. Ik pak alle prints netjes in, snijd een mooi kartonnetje als versteviging op maat en voorzie alle werken van een prijs. Bang dat mijn kraam te leeg is, ben ik niet meer gezien de kratten vol die ik in de achterbak inlaad.

Eerste verkoop

Als de markt nog niet officieel is geopend, staan de eerste mensen voor mijn kraam. Twee dames hebben interesse in het uit lino gesneden bosuiltje. Hij is ook te schattig vind ik. Ze zijn op zoek naar een kleinigheidje voor iemand die ze vandaag gaan bezoeken. En voor ik het weet heb ik mijn eerste verkoop gedaan. Hoe leuk is dat! Al snel wordt het wat drukker op de markt, en vergaren zich steeds meer mensen voor mijn kraam. Heel leuk om dit zo eens mee te maken. Ik houd van praatjes maken met mensen. Nee, ik ben geen praatjesmaker, maar vertel wel graag over mijn werk. Het is toch een eer als er zoveel mensen geïnteresseerd zijn in wat je maakt. Daarna verkoop ik nog een ets, een aantal ABC posters en ook de letterkaarten zijn in trek. Na een lange dag op mijn benen, pak ik om 17:00 uur mijn spullen weer in. Terug in de kratten, want volgende week sta ik weer op de Spaarndamse Westkolk. 

In de krant

En dat werd ook een geslaagde marktdag. Mijn visitekaartjes gingen snel, veel geïnteresseerden in (huis)portretten, wederom een aantal ABC Posters verkocht, en leuke complimentjes over mijn werk die ik graag in ontvangst neem. Dan komt organisator Jos Vis voorbij gewandeld met een fotograaf en journalist van het Haarlems Dagblad. Of ik op de foto wil. Ja natuurlijk! Altijd leuk! En dan nog een kort interview. De rest van de dag verkoop ik niet veel, maar het feit dat er twee dagen later een krantenartikel in het HD staat, is voor mij ook heel veel waard.