Een mooie herinnering opgetekendToen Patricia en haar man anderhalf jaar geleden, een kop koffie dronken in bar Wolkers, viel het werk dat ik daar destijds exposeerde bij hun allebei in de smaak. Ze namen een kaartje mee en niet veel later mailden ze me of ik een werk in opdracht wilde maken. Van hun zo geliefde markt in Singapore, Lau Pa Sat, ook wel bekend als de Telok Ayer Market.

 

In gedachte naar de plek

Work in progress
Work in progress

 

In 2019 gaat het stel met hun kinderen voor twee maanden naar Japan en ze sluiten hun reis af in Singapore. De plek waar ze jaren geleden woonden en waar ze dus ook geregeld in de food court kwamen. Eind december kreeg ik de foto's van hun familiereis in mijn mail. Tijd om aan de slag te gaan!

 

Tijdens het tekenen probeer ik in gedachte naar de plek te gaan. Het eten, de geur, de mensen en het klamme klimaat.  De Lau Pa Sat markt staat bekend om de heerlijke sate die je er kan eten; die satestokjes mogen dus niet ontbreken op de tekening. Zo probeer ik de tekening te maken; alsof ik er zelf ben geweest. Het is bijzonder dat Lau Pa Sat overeind is gebleven in het groeiende zakendistrict. Een markt die in 1824 ooit begon op palen in het water als vismarkt.

 

 

'Precies zoals het is'

Het werk hangt mooi boven de schouw
Het werk hangt mooi boven de schouw

Ik snap dat Patricia en haar man mooie herinneringen koesteren aan deze plek. Ik werk er met plezier aan, maar hoor ook vaak genoeg die kritische stem. Maar dan is het toch af. Ik maak een afspraak met ze om het werk op te halen. Altijd spannend. Vinden ze het mooi? Ademt de plek wel de sfeer uit die zij erbij voelen? Maar als ze het werk komen ophalen, reageren ze zoals ik hoopte: “Het is precies zoals het is”, zeggen ze. Ik kan weer gerust ademhalen. De dag erna krijg ik een foto via de app dat het werk een mooie plek boven de schouw heeft gekregen. Yes! Missie geslaagd!  

 

*Ik gebruikte voor deze tekening een ouderwetse kroontjespen, en maakte de tekening af met hier en daar wat gewassen inkt; dat is inkt aangelengd met water. Het werk is op A2 formaat, 60 x 42 cm.

Ook een persoonlijk werk

Heb jij nu ook mooie herinneringen aan een bepaalde plek? Door een reis of een bijzondere vakantie? Of een ander waardevol moment? Stuur me de foto’s en samen bekijken we wat er mogelijk is. Ik werk voornamelijk in (gewassen) inkt , maar het werk kan ook in inkt gecombineerd met kleur. Daarvoor gebruik ik aquarel of aquarelpotlood. Heb je interesse? Stuur me dan gerust een berichtje!

Lau Pa Sat
Lau Pa Sat

Reactie schrijven

Commentaren: 0